1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Hercegovački trećari na Buškome Blatu

četvrtak, 21. srpanj 2016. 09:55

PDF Ispis E-mail

trecaribuskoblato20. srpnja 2016., na blagdan sv. Ilije, hercegovačko bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda je, u organizaciji Područnog vijeća, hodočastilo na Buško jezero, na poznati Karmel sv. Ilije. Na hodočašću je sudjelovalo oko 160 svjetovnih franjevaca, iz 13 bratstava, a s njima su bili i fra Dane Karačić i fra Mirko Bagarić, duhovni asistenti bratstava Široki Brijeg i Tomislavgrad. Iz župe Kočerin sudjelovalo je 16 trećarica.

Krenulo se u ranim jutarnjim satima da bi mogli i uživati u predivnom krajoliku, razgledati sve i pripremiti se za sv. misu. S dva autobusa stigla su bratstva iz Mostara, Širokog Brijega, Kočerina i Posušja, a na jezeru su im se pridružila i bratstva Čerin, Čitluk, Međugorje, Humac, Drinovci, Gorica, Klobuk, Vitina i Tomislavgrad.

Samostan je slavio desetu obljetnicu osnivanja te je svečanu svetu misu preslavio mons. Vinko Puljić, kardinal Vrhbosanski. Misno slavlje bilo je u crkvenom dvorištu te je sjedinjenje s prirodom bilo neizbježno. Misi je prethodila procesija kroz dvorište. Kardinal Puljić se u propovijedi dotakao više tema, neke su bile i u anegdotama koje su izlaganje učinile zanimljivijim. Naglasak je bio na krepostima, brizi za osobnu duhovnost naspram užurbane svakodnevnice, pronalasku Boga u toj svakodnevnici, ali ne u oluji, gromu ili vjetru nego u blagom povjetarcu, poput Ilije.

Nakon okrijepe duše slijedila je okrjepa brata magarca a zatim su krenuli prema duvanjskom samostanu, gdje ih je dočekao fra Mirko Bagarić, kapelan i duhovni asistent bratstva Tomislavgrad. Razgledali su crkvu sv. Nikole Tavelića i etnografski muzej.